Roser

Vækstbetingelser for roser

Roser kræver opmærksomhed, men de belønner også den opmærksomhed, du giver dem.

Som udgangspunkt skal du plante dem i noget ordentligt jord, hvilket betyder jord der indeholder masser af organisk materiale og gerne en del ler.

Hvis du ikke har den slags jord, er der hjælp at hente.

Rosenjord indeholder begge dele, og lergranulat fås i poser, hvis der ikke er ler i din jord i forvejen.

En kombination af begge giver en god begyndelse. Sørg derefter at gøde dine roser jævnligt – gerne en gang om måneden fra marts til juli – med en gødning der ikke indeholder store mængder af kvælstof.

Hold dig væk fra den type der har en N-værdi på 23, da det er for meget og kun fremmer ranglede roser, der er sarte og ”tyndhudede”, og som er mere modtagelige overfor sygdomme.

Roser skal også have masser af vand, og jorden skal være dækket for at holde på fugtigheden.
En rose, der er vel gødet og vandet, er meget mere hårdfør og kan bedre modstå angreb af sygdom og skadedyr.

Hvis dine roser alligevel får sygdom, skal du sætte ind så tidligt som muligt og fjerne alt, der er angrebet – og det skal helt væk. Ikke på komposten.

Insektsæbe kan fjerne en del skadedyr, men hvis alting svigter, kan du få udmærkede sprøjtemidler i handlen, som kan tage resten. Men udgangspunktet er altså først og fremmest gode vækstforhold.

Hvornår skal man begynde at sprøjte sine roser?
Hvis du vil sprøjte mod skadedyr, skal det være så tidligt som muligt, altså med det samme du opdager det – måske på din daglige tur rundt i haven.

Hvis der er ved at komme rust eller svampesygdomme, kan du starte med at fjerne de angrebne blade. Hvis angrebet fortsætter, kan du sprøjte derefter, men husk sprøjtemidlerne ikke virker, hvis der ikke er noget sygt at sprøjte på. Så der er ingen grund til at pøse en masse gift på roserne, bare for en sikkerheds skyld.

Hvis du har problemer med svamp, er det ofte betinget af vejret, og det vejr vi kan have i det sene forår med kulde og masser af fugt, vil helt sikkert betyde at der er større risiko for kraftige svampeangreb.

Kan bjergmynte fjerne bladlus fra mine roser?
Nej og ja. Bjergmynte (Calamentha) gør ikke noget af sig selv, da den ikke er udstyret med en gift, der virker specielt på bladlus eller noget i den stil. Hvad den derimod gør er, at tiltrække de insekter, der lever af bladlus f.eks. mariehøns, svirrefluer og andre gode venner. Det samme gør Blåkant (Nepeta), Lavendel (Lavendula Angustifolia) og en række andre stauder.