Pleje af nye planter

Når du har købt en ny plante, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du behandler den. På Roeds Planteskole har vi passet den så optimalt som muligt, så du kan få fuldt udbytte for dine penge. Dog kan du selv ødelægge planten, allerede indenfor den første halve time, du ejer den, hvis ikke du passer på.

Den helt store plantefjende hedder udtørring, og det sker hurtigere, end du kan forestille dig.
Har du f.eks. købt et par hundrede barrods hækplanter, som du smider på din trailer og kører af sted med uden at dække dem over, kan vi love dig, at det vil koste adskillige af dem livet.
Rødderne er det allermest sårbare på planten, og en lang køretur i sol og vind med rødderne i fri luft, er livsfarligt for dem.

Her er et par gode råd du kan følge:

Barrods-planter
Pas på at rødderne ikke tørrer ud, hverken under transport eller når du kommer hjem.

Hvis du ikke har plantehullet klar, når du kommer hjem med planten, kan du lægge dem i skyggen eller i en garage, hælde lidt vand hen over rødderne og dække dem over med plast. Her kan den godt ligge et par dage, hvis du er omhyggelig.

Går der længere tid, bør du ”slå den ind”, hvilket betyder, at du graver et interimistisk hul eller en rende, og stikker planten ned i jorden. Fyld godt med jord op over rødderne, så de er helt dækket.

I princippet kan planten stå på denne måde i månedsvis, hvis du bliver ramt af uvejr eller andre forhindringer.

Lad planten trække lidt i en spand vand inden du planter den, så rødderne er helt saftspændte.

Planter i potte
Rødderne ligger her beskyttet af både plastpotten og den jord, der er rundt om dem, så de er ikke så sarte. Jorden i potten må dog stadig ikke tørre ud. Så hvis du ikke får plantet din nye plante med det samme, er det en god idé at stille den i skyggen og give den lidt vand. Især stauder, der normalt sælges i små potter, kan tørre ud med lynets hast, hvis de står i solen.
Lige inden du planter, er det godt at lade planten med potte stå og trække i en spand vand et kvarters tid, så hele rodklumpen er godt gennemvædet, inden den kommer i jorden.

Planter med klump
Planter, der sælges med klump, har som regel rodklumpen beskyttet af et net eller et stykke lærred, som skal sørge for at klumpen ikke falder fra hinanden.
En rodklump kan være ret porøs. Det er ikke alle planter, der er lige gode til at holde sammen på en rodklump, så du skal være opmærksom på ikke at udsætte den for voldsomme stød. Igen skal du stille planten i skygge, hvis du ikke planter den med det samme. Lad være med at stikke den i en spand vand, da der er en god sandsynlighed for, at jorden så bliver vasket væk fra rødderne.
I stedet kan du grave dit plantehul, fylde det op med vand, og sætte planten ned i det, så bliver klumpen gennemvædet uden at jorden forsvinder.

Det er en god idé at løsne sækkelærredet eller klippe nettet i stykker, når planten er i hullet, så skal den ikke bruge kræfter på at kæmpe sig igennem det – men du behøver ikke fjerne det helt.