Opbinding

Den mest anvendte metode til at opbinde træer i haver er en opbinding til en eller to pæle.

Gøres der brug af en enkelt, er det ideelt at gøre brug af en tyk afstandsklods, af gummi, som placeres, så stammen ikke kan komme til at berører pælen.

 

Højde på opbindingen

Som en tommelfingerregel skal opbindingen helst sidde ca. 3/4 oppe ad stammen.

Man skal huske, at formålet er at fiksere rodklumpen – og ikke at forhindre stammen i at bevæge sig. Stammen skal tværtimod kunne bevæge sig så frit som muligt, fordi det får træet til at danne styrkevæv, der giver en stærkere stamme.

Er stammen meget tynd i forhold til kronen, kan man de første to år have en højere opbinding, som så kortes ned til det halve, efter de to år er gået. Husk dog på, at en tynd stamme hurtigere bliver stærk, når den har mulighed for at bevæge sig.

Sådan gør du

  1. Sæt pælene 20-25 cm fra stammen.
  2. Når du sætter remmen på, skal du passe på med at stramme den for meget omkring træets stamme. Den skal blot være så stram, at den forhindrer træet i at berøre pælene. Stammen bliver hurtigt tykkere, og en stram rem vil være til skade for træet.
  3. Remmen slås fast i pælen med søm, eller skruer. Brug 2 søm/skruer pr. pæl, så remmen ikke krøller og ser slasket ud.
  4. Lad opbindingen sidde i 2 år, før du fjerner remme og pæle. Hvis træet står meget vind udsat, kan I starte med at løsne remmen så træet får større bevægelsesfrihed i stammen, men med en rem der forhindrer træet i at vælte, fjern den løse opbinding efter yderlig et år.

Opbinding

Produkt dimensioner Pris i kr inkl. moms
opbindings sele 50 cm 19,-
Pæl Ø 5 x 125 cm 29,-
Pæl Ø 5 x 150 cm 39,-
Pæl Ø 5 x 175 cm 59,-
Pæl Ø 5 x 200 cm 79,-