Havelatin

Undrer du dig over at vi snakker latin på planteskolen?

Du er måske endda blevet lidt irriteret over, at vi går så højt op i, hvad planten hedder på latin, når den nu har et udmærket dansk navn.
Det er der faktisk mange grunde til, at vi gør. For det første er det danske navn absolut ikke entydigt.

Forskellige kunder kalder planterne mange forskellige navne, uanset om det er den samme plante, de taler om, og det er ind imellem svært for os at finde ud af, hvilken plante du mener. Især hvis du gerne vil have ”den jeg kalder for falsk buksbom”, ”den gamle mand” eller ”den der kirkegårdsplante, der står alle vegne”.

Det latinske navn er ikke sværere end det danske
Det latinske navn er fuldstændig entydigt og betyder det samme i alle lande.
Hvis du en dag udvider din haveinteresse så meget, at du begynder at læse engelske, tyske eller svenske haveblade, er du simpelthen pisket til at lære latinske navne, da planterne bestemt ikke hedder det samme på dansk og f.eks. svensk.

Og et navn er jo et navn. Om du skal lære det latinske navn eller det danske, er i princippet lige let – eller svært. Og hvis du lærer et par af de latinske begreber, får du ofte ekstra information om planten med i købet.

Et par eksempler: Hvis du hader gult i din have og vil undgå det som pesten, bør du ikke købe planter, der hedder noget med ”aurea” eller ”luteum”– som netop betyder gul eller gylden. Det kan være blomster, blade eller nåle der er gule, men gult indgår helt sikkert et eller andet sted i plantens udseende.

På den anden side, hvis du er ude efter noget som er blåt, så kik efter ordet ”glauca” i plantens navn. ”Glauca” betyder blå, så på samme måde som ”aurea”, hvor noget på planten er gult, er der her noget på planten, der er blåt.

Et rigtig godt ord at kende er ”odoratus” = duftende. Det er dét, du skal se efter, når du f.eks. vælger de ærteblomster, som skal kravle i dine pileruser. Hedder de ikke noget med odoratus, kan du ikke være sikker på, at de dufter.

Du kender muligvis flere latinske navne, end du selv tror
Lyder Thuja (livstræ), Rhododendron (alperose), Lathyrus (ærteblomst), Forsytia og Spiraea ikke bekendt? Dem har du lært, og du kan sagtens lære flere, hvis du vil. Det er som sagt ikke så kompliceret, og du kan jo starte med at lære dine yndlingsplanters latinske navn.
Tag en tur på planteskolen og studér alle skiltene, der er hængt op over planterne – her er det latinske navn også altid angivet.

God fornøjelse