Pleje af nye planter

Når du har købt en ny plante er det ikke helt ligegyldigt hvordan du behandler den. På planteskolen har vi passet den så optimalt som muligt, så du kan få fuldt udbytte for dine penge, men du kan faktisk selv ødelægge den allerede indenfor den første halve time du ejer den.

Den helt store plantefjende hedder udtørring og det sker hurtigere end du kan forestille dig.
Har du f.eks. købt et par hundrede barrods hækplanter, som du smider på din trailer og kører af sted med uden at dække dem over, kan vi love dig at det vil koste adskillige af dem livet.
Rødderne er det allermest sårbare på planten, og en lang køretur i sol og vind med rødderne i fri luft er livsfarligt for dem.

Her er et par gode råd du kan følge

Barrods-planter

Pas på at rødderne ikke tørrer ud, hverken under transport eller når du kommer hjem med planten.

Hvis du ikke har plantehullet klar, når du kommer med planten, kan du lægge den i skyggen eller i en garage, hælde lidt vand hen over rødderne og dække dem over med plast. Her kan den godt ligge et par dage, hvis du er omhyggelig.

Går der længere tid en det, bør du ”slå den ind”, hvilket betyder at du graver et interimistisk hul, eller rende hvis det drejer sig om flere planter, og stikker planten ned i jorden. Fyld godt med jord op over rødderne, så de er helt dækket.

I princippet kan planten stå på denne måde i månedsvis, hvis du bliver ramt af uvejr eller andre forhindringer.

Lad planten trække lidt i en spand vand inden du planter den, så rødderne er helt saftspændte.

Planter i potte

Rødderne ligger her beskyttet af både plastpotten og den jord der er rundt om dem, så de er ikke så sarte. Jorden i potten må dog stadig ikke tørre ud, så hvis du ikke får plantet din nye plante med det samme er det en god ide at stille den i skyggen og give den lidt vand. Især stauder. der normalt sælges i små potter, kan tørre ud med lynets hast, hvis de står i solen.
Lige inden du planter er det godt at lade planten med potte stå og trække i en spand vand et kvarters tid, så hele rodklumpen er godt gennemvædet, inden den kommer i jorden.

Planter med klump

Planter der sælges med klump har som regel rodklumpen beskyttet af et net eller et stykke lærred, som skal sørge for at klumpen ikke falder fra hinanden.
En rodklump kan være ret porøs, og det er ikke alle planter der er lige gode til at holde sammen på en rodklump, så du skal være opmærksom på ikke at udsætte den for at for voldsomme stød. Igen skal du stille planten i skyggen, hvis du ikke planter den med det samme, men lad være med at stikke den i en spand vand, da der er en god sandsynlighed for at jorden så bliver vasket væk fra rødderne.
I stedet kan du grave dit plantehul, fylde det op med vand, og sætte planten ned i det, så bliver klumpen gennemvædet uden at jorden forsvinder væk.

Det er en god ide at løsne sækkelærredet eller klippe nettet i stykker, når planten er i hullet, så skal den ikke bruge kræfter på at kæmpe sig igennem det, men du behøver ikke fjerne det helt.