Frugt og bær guide
Valg af frugttræer / bærbuske
De fleste synes, at frugt fra egen have er bedst. Men hvilke frugttræer skal du så vælge, og hvordan opnår du et succesfuldt resultat?
For at opnå størst succes med frugttræer skal du plante i fuld sol, samt et sted, hvor der ikke er for kraftig vind. Jorden skal være god og porøs. Så vi anbefaler at jordforbedre med kompost, samtidig med at du planter.
Man bør dog ikke plante samme type træ igen på samme sted, da evt. sygdom i jorden kan føres videre til det nye træ.
Har du en lille have, bør du gå efter træer, der vokser langsomt og f.eks. er podet på en svagt voksende rod (spørg evt. om dette på planteskolen eller i havecenteret).
Generelt er blomme- og kirsebærtræer mere kraftigt voksende men tåler dårligere beskæring, for at begrænse størrelsen, end æble- og pæretræer gør.
Frugttræer plantes med størst succes fra 1.nov. – 1.april. Dog kan frugttræer med klump eller i potte plantes året rundt, blot du sikrer dig, at træerne ikke tørrer ud.
Ved beskæring af frugttræer – Spørg havecenteret til råds.
Æbler er nemmest
Æbler er den nemmeste type frugt at dyrke. Bløde frugter som pære, blomme og kirsebær er mere følsomme og skal plukkes og bruges (spises, nedfryses og/eller syltes) indenfor en ret kort periode. Men de virkelig velsmagende bløde frugter, kan man sjældent købe sig til.
Den ideelle frugtsort skal først og fremmest være velsmagende. Derudover bør den være så modstandsdygtig overfor sygdomme som muligt. At give et stort udbytte er ikke det vigtigste i en privat have. Her kan man alligevel i gode år komme til at ’drukne’ i frugt.
Hvis det er muligt, så smag på frugterne inden du beslutter dig for, hvilke du vil plante. I efteråret er der ofte prøvesmagninger på æbler og evt. pærer i havecentre og frugtplantager mv. Måske har du familie eller venner, der har frugt, du kan smage.
Pærer
Af de pæresorter, vi kender i dag, kan ingen bestøve sig selv. Derfor skal du enten plante to forskellige sorter, et såkaldt ’familietræ’, hvor der er podet flere sorter på samme træ eller være sikker på at en nabo har et træ, der er i stand til at klare bestøvningen (dvs. en anden sort end den du vil plante).

Blommer
Nogle blommer er selvbestøvende – andre ikke. De fleste af dem, der er selvbestøvende sætter til gengæld så mange frugter, at man bør tynde ud i dem, for at få en tilfredsstillende størrelse og smag. Men også for at grenene ikke knækker under vægten af de mange blommer. Det gælder sorterne:
- ’Opal’: Lille-middelstort træ m. overhængende krone, runde rødblå blommer.
- ’Victoria’: Lille-middelstort træ m. overhængende krone, ovale rødgule blommer.
- ’Hanita’ (ny sort): Kraftigt-middelstort træ, store mørkeblå lang-ovale sveskeblommer.
Kirsebær
Kirsebær smager skønt – det synes fuglene også. Vil du undgå, at fuglene spiser dine bær, skal du dække kronen med et net. Her er en liste over nogle af de sorter, der er selvbestøvende og smager skønt:
- ’Stella’: Middelstort rundkronet træ, store mørkerøde bær.
- ’Sunburst’: Middel til kraftigt voksende, velforgrenet træ, meget store mørkerøde bær.
- ’Skeena’ (ny sort): Træ med udbredt vækst og god forgrening, store mørkerøde bær.
Bærbuske
Det er en god ide at plante bærbuske i en have. Bærbuske skal jo normalt stå på samme sted de næste mange år, og det er derfor vigtigt, at du giver dig tid til at overveje, hvordan haven skal indrettes. Bærbuske kan plantes i det helt tidlige forår, eller i det sene efterår, når buskene har tabt bladene.
Det er med andre ord bedst at plante i vinterhalvåret, mens buskene er uden blade. Så når de at udvikle nye rødder, inden buskene får blade. I den første sommer efter plantningen skal man sørge for, at buskene ikke mangler vand, da der også sker fordampning via bladene.
Bærbuske har forskellige krav til lys. Alle bærbuske trives bedst i fuld sol, men solbær, ribs og brombær kan godt tåle skygge en del af dagen og alligevel give bær. Størst udbytte af store flotte bær kræver dog mange timers sol om dagen.
Hindbær skal helst have sol hele dagen.
Stikkelsbær kan angribes af svampesygdommen stikkelsbærdræber – det giver brune filtbelægninger på bærrene, men plantes de i fuld sol, er det normalt ikke et problem. Blåbær er en surbundsplante og skal plantes i et bed med spagnum og må aldrig mangle vand.
Bærbuske kan man bruge som lave hække og rumdelere i haven. Man kan også lave en terrasse omgivet af spiselige buske med underplantning af jordbær.
Mest populære bærhaven:
Nødder i haven
Vælg nødder, der trives i dansk klima.
Selvom mandler, kastanjer og valnøddetræer oftest forbindes med varmere himmelstrøg, er det muligt at få held med at dyrke dem herhjemme, hvis du vælger gode sorter, og du har et mildt mikroklima i din have (klimaet i de jordnære luftlag).
På køligere og mere udsatte steder kan du få en høst af spændende sorter af hasselnødder, valnødder og dens mindre kendte fætter hjertenødden. Når du planter et træ, skal du først og fremmest tænke i bredden og højden, da træet med tiden kommer til at fylde en del i haven. Vil du høste nødder i den nærmeste fremtid, er det en god idé at købe et podet træ frem for en frøplante, især hvis det er et valnøddetræ.
Nødder der kan dyrkes i Danmark med succes:
- Valnød
- Hjertenød
- Spisekastanje
- Hasselnød
- Mandel