Opbinding

Opbinding

Den mest anvendte metode til at opbinde træer i haver er en lav opbinding til en eller to pæle.

En enkelt pæl er nok, hvis vinden normalt kommer fra samme side. I Danmark er det ofte fra vest, og pælen skal derfor placeres vest for træet.

Det er vigtigt, at man husker en tyk afstandsklods af gummi, som placeres, så stammen ikke kan komme til at berører pælen, selv i blæst. Man ser tit sår på stammer, hvor pælen har stået og skrabet barken. Den type fysiske skader kan helt undgås, hvis man sætter to pæle overfor hinanden.

Opbinding

PruduktDimentionerPris
opbindings sele50 cm19kr
PælØ 5 x 125 cm29kr
PælØ 5 x 150 cm39kr
PælØ 5 x 175 cm59kr
PælØ 5 x 200 cm79kr

Sæt opbindingen lavt

Som en tommelfingerregel skal opbindingen højst sidde i 60 cm højde – eller ca. 1/3 oppe ad stammen. For små træer er det måske helt nede i 30-40 cm højde.

Man skal huske, at formålet er at fiksere rodklumpen – og ikke at forhindre stammen i at bevæge sig. Stammen skal tværtimod kunne bevæge sig så frit som muligt, fordi det får træet til at danne styrkevæv, så det med tiden bliver mindre udsat for at vælte, når det blæser.

Er stammen meget tynd i forhold til kronen, og er man nevøs for, at den kan knække, kan man de første to år have en højere opbinding, som man så korter ned til den halve højde efter to år. Men man skal dog huske på, at en tynd stamme hurtigere bliver stærk, når den har mulighed for at bevæge sig.

Sådan gør du

  1. Sæt pælene 20-25 cm fra stammen, så de ikke beskadiger rodklumpen, når de bankes i, og så du mindsker risikoen for barkskader fra pælene. Hvis pælene pga. pladsmangel skal stå tættere på stammen, skal de bankes i, inden træet plantes, så man forsigtigt kan fordele rødderne rundt om pælene.
  2. Bank pælene i med en pælebanker. Den ødelægger ikke toppen af pælen, som hvis man banker med en hammer. Undgå at lave hul med et jordbor, da hullet ofte bliver for stort, så pælen står ustabilt.
  3. Når du sætter remmen på, skal du passe på med at stramme den for meget omkring træets stamme. Den skal blot være så stram, at den forhindrer træet i at berøre pælene. Stammen bliver hurtigt tykkere, og en stram rem vil være til skade for træet.
  4. Remmen slås fast i pælen med papsøm, eller skruer.
    Brug 4-5 søm pr. pæl, så remmen ikke krøller og ser slasket ud. Slå dem ikke helt i, men lad dem stikke ca. 1 mm ud, så du nemt kan nappe dem af med en knibtang, når remmen senere skal reguleres.
  5. Lad opbindingen sidde i 3-4 år, før du fjerner remme og pæle. Undgå at fjerne støtten om sommeren, når kronen er fuld af blade, der virker som et sejl i vinden. Vent hellere til sent efterår, når bladene er faldet af.